P. de Gruyter en Zn.

P de Gruyter en ZN

Terwijl we met Maup aan het wandelen waren in de uitvinderswijk, kwamen we langs de speelgoedwinkel Rood met Witte Stippen (polcadot of tango motief, u zegt het maar!) aan de Beeklaan nummer 303. Dat is overduidelijk een voormalig pand van De Gruyter.

Gezichtbepalend waren de winkels met hun karakteristieke inrichting, waarvoor tot in 1927 architekt Welsing , daarna Wilschut verantwoordelijk was. Naast moderne nikkelen kassa’s trokken rode koffiemaalmachines, deftige kroonluchters, marmeren toonbanken e.d. de aandacht van de klant. In het bijzonder vielen op de grote tegeltableaus aan de wand met taferelen verwijzend naar de aangeboden produkten.

Op het hoogtepunt in de jaren 60 waren ere ongeveer 400 vestigingen in Nederland, waarvan pas ongeveer de helft zelfbedienings winkels.

Aldus de bedrijfsgeschiedenis

En dan zie je dat De Gruyter gedeeltelijk door SHV werd overgenomen in 1971 en dat in 1976 uiteindelijk de restanten werden opgeslokt door de Spar.

Tot slot vond ik een site, Piet De Gruyter, die een redelijk overzicht van Haagse De Gruyter winkels geeft.

Auteur: Happy Hotelier

Retired hotelier. Active blogger at HappyHotelier.com, Weekendhotel.blog ChairBlog.eu Haagspraak.nl and other blogs

3 gedachten over “P. de Gruyter en Zn.”

 1. Goeie foto met die oude kever voor de deur.

  De winkels van De Gruyter als kleine supermarkt kan ik me niet herinneren. Er zat er niet direct een bij ons in de buurt van het Bezuidenhout.

  Als kind in de jaren zestig deed ik ook weleens boodschappen voor mijn moeder en dan ging ik doorgaans naar kruidenier Onderwater in de Van der Wyckstraat, een eindje verderop zat een klein filiaal van de Spar. Voor meer inkopen gingen we wel naar de Simon de Wit op de Laan van Nieuw Oost-Indië . En ik kwam weleens in de Albert Heijn in de Theresiastraat. Later ook in het kleine filiaal in de Weisenbruchstraat.

  Maar het zal zo rond 1970 zijn geweest en mijn ouders de nieuwe, grote Albert Heijn in Mariahoeve hadden ontdekt. Ik ging dan vaak mee op zaterdagmiddag en werd er een kar vol geladen voor de hele week. En ook allemaal lekkere dingetjes. Het bijzondere van deze grote Albert Heijn aan het Kleine Loo was dat het een extra verdieping had. Opmerkelijk. En je kon naar de eerste etage via een roltrap waar ook een aparte takel-band was om je boodschappenkar naar boven en naar beneden te transporteren.

  Toen ik het huis uit ging heb ik daarna in diverse wijken gewoond en kwam ik graag bij de Konmar in de Elandstraat, de Waldorpstraat en bij de Goudsbloemlaan, tegenover het 2e VCL, moest je een stenen poort onderdoor vanaf de straatkant. Waren fijne grote supermarkten die niet meer bestaan. Ik weet het niet, maar het zou me niet verbazen als Den Haag nu wordt gedomineerd door Albert Heijn, of zoals ze ook weleens zeggen, door ‘de blauwe schimmel’.Toch een prima supermarkt

  1. Nu je het erover hebt. Ik kwam zelf nog wel eens in de Konmar in de Elandstraat. Ook in de AH op het Royaardsplein. En weet je wat het grote verschil was tussen die twee winkels? De mensen. Op het Royaardsplein altijd ongeduldig en met hun winkelkarren en rollators tegen je aan rijden. In de Elandstraat niets van dat al (al moet ik toegeven dat de Konmar veel ruimte had tussen de schappen. Meer zelfs dan nu de AH XXL.

   1. Ik ken de AH op het Willem Royaardsplein nog uit mijn tienertijd. Keurige buurt en keurige mensen. Ik zat daar op het Nederlands Lyceum in de jaren zeventig. Ook een keurige kakschool met keurige leerlingen. Maar toch werd er in de AH door leerlingen als de raven snoep gestolen. Werd een groot probleem. En wat jij nu meemaakt zal ook een mentaliteit zijn van de oudere mensen in het Benoordenhout. Allemaal nette mensen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: