De fik erin – Harry Zevenbergen

´we´re building it up
to break it back down
we´re building it up
to burn it back down
we can´t wait to burn it
to the ground´

(Burn it down – Linkin Park)

Ik heb nog nooit een huis in de fik gezet of een auto. Toen het huis van mijn ouders afbrandde, had ik een excuus. Ik was in Schotland. Bovendien zo weet ik nu paste ik toen niet in het profiel. Pyromanen zo leerde ik deze week zijn alleenstaande mannen van middelbare leeftijd. Blanke mannen. Waarom is er geen partij die pleit voor een meldplicht. Wanneer het je als winkelier bijvoorbeeld opvalt dat er een man is die extreem veel lucifers koopt of aanmaakblokjes of Molotovcocktails. Dat laatste is echter weinig subtiel en maakt de pakkans een stuk groter.

Ik ben tijdelijk alleenstaand, blank en van middelbare leeftijd. Ik weet niet wat de percentages zijn, maar ik moet toch wel minstens één pyromaan in mijn vriendenkring hebben. Een vriend misschien wel die zijn neigingen probeert te onderdrukken door te barbecueën, zelfs wanneer het hartje winter is. Of er duikt mogelijk een oud klasgenootje op in een krantenbericht over oplaaiende vuurtjes ergens op het platteland.

Ik heb niets met vuur, zet pas als het 20 graden onder nul is mijn kachel aan, eet alle groenten rauw. Nee wanneer je een pyromaan wilt aangeven of nodig hebt voor een klusje moet je niet bij mij zijn. Alleen wanneer ik de plannen voor het Spuiforum lees, denk ik er over om ze in het openbaar te verbranden op het Spuiplein.

Net als de VVD-aanhang heb ik het niet zo op de PvdA, VVD´ers houden niet van nivelleren en ik niet van die dwaze ondoordachte poging van Samson. Of zou hij het expres zo gespeeld hebben, zodat hij kan zeggen: ´Ik heb het echt geprobeerd´. PvdA´ers zijn ten slotte gewoon VVD´ers die net doen of ze socialisten zijn.

Nivelleren moet je goed doen, in één keer en rigoreus. Ik heb nooit begrepen waarom een vuilnisman minder moet verdienen dan een premier. De één ruimt de rommel op, de ander maakt er een puinhoop van. Ik snap niet waarom een bankier die al zijn talent misbruikt om het geld te vergokken van andere mensen, zelf met een gouden bonus het bedrijf mag verlaten, terwijl de schoonmakers voor een hongerloon moeten sloven.

Ik wil nivelleren, 100% nivelleren. Iedereen even rijk of arm. Het haalt de prikkel weg om andermans toekomst weg te gooien en daar zelf beter van te worden. Ik stem op Robin Hood en zijn vrolijke nivelleerders en nodig iedereen uit op het feest der nivellering.

2 gedachten over “De fik erin – Harry Zevenbergen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: