Werkervaringsplek of onderbetaald werk?

De Haagse Stadspartij heeft samen met de SP en GroenLinks schriftelijke vragen gesteld over de werkervaringsplaatsen (WEP) die de gemeente Den Haag aanbiedt aan hogeropgeleide starters. De partijen willen van het college weten of de leercomponent wel genoeg aandacht krijgt in de dagelijkse praktijk van deze ‘weppers’. Als de werkzaamheden van weppers niet wezenlijk verschillen van de werkzaamheden van de reguliere werknemers en de dagelijkse praktijk van weppers niet primair gericht is op leren, horen zij tenminste het wettelijk minimumloon voor hun werkzaamheden te verdienen.

De Haagse fracties hebben signalen gekregen dat er bij de gemeente Den Haag enkele tientallen weppers rondlopen die, voor een bedrag dat ruim onder het bijstandsniveau ligt, hetzelfde productieve werk moeten verrichten als HBO/WO trainees en andere gemeenteambtenaren. Ook zou er op de werkervaringsplekken weinig ruimte zijn om te leren. De Haagse Stadspartij, SP en GroenLinks willen van het college weten hoe de werkpraktijk van deze weppers er precies uitziet en hoe centraal het leren staat in deze werkervaringsplekken bij de gemeente Den Haag.

5 gedachten over “Werkervaringsplek of onderbetaald werk?”

  1. Vroegàh maakte ze van de gemeente nog de vergissing om het stageplaatsen te noemen. Maar een stage is voor iemand die nog af moet studeren en je kan daarom een afgestudeerde geen stage laten lopen. Nu heten het werkervaringsplekken, maar het is nog steeds verkapte slavernij. Je moet dezelfde werkzaamheden verrichten als bij een reguliere baan en als je in de stadsvernie(l)(w)ing werkzaam bent mag je ook nog eens ’s avonds op komen draven bij die bewonersbijeenkomsten. Je bent nog beter af als straatveger want die zijn in dienst genomen door de gemeente en krijgen in ieder geval het minimumloon.

  2. Zo is het uitbuiting van mensen die helaas zonder werk zijn gekomen en keihard meewerken voor 32 uur in de week voor maar 600 tot 800,00 euro. Ze werken nog harder dan de mensen die wel in dienst zijn gekomen. Hoe oneerlijk kan het zijn. Werk is werk. Zogenaamde leerwerkprojecten terwijl je 35 jaar lang hebt gewerkt. Als de mensen langer dan 18 maanden in een project zitten en ze zijn je gewoon vergeten, moeten ze je maar een contract aanbieden. Maar wij zijn de goedkope arbeidskrachten voor de gemeente den haag en je zult never een baan of wat dan ook krijgen, want dan zijn ze ons kwijt. Je bent te moe om t solliciteren. Moderne slavernij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: