ECHTE STERREN SPRINGEN VAN HET DAK – Harry Zevenbergen

Drugs zijn onlosmakelijk verbonden aan Rock ´n´ Roll. Je daar tegen verzetten is hetzelfde als de zwaartekracht ontkennen. Natuurlijk er zijn altijd uitzonderingen, zo nu en dan is er een artiest die high wordt van een glas water en valt er ergens iets omhoog. Morrissey één van mijn grote helden vertelde in een interview over die ene keer dat hij iets gebruikt had. Extacy. Hij had een uur lang in de spiegel gekeken en het verwonderde hem hoe knap de man was die hij zag. Na een uur was het voorbij en bij dat ene experiment bleef het. Al zijn nummers zijn gegarandeerd drugsvrij en in de liedjes overheerst zelfspot, niet het narcisme van de extacy. Misschien zouden erkende junks als Herman Brood en André Hazes veel betere muziek hebben gemaakt zonder drugs we zullen het nooit weten. Maar ik heb zeker nooit iemand horen beweren dat alle platen en cd´s van artiesten onder invloed van stimulerende middelen vernietigd moeten worden.

water

Doping en sport zijn net zo nauw verbonden als muziek en drugs. Toch is hier het moralisme van de massa onverbiddelijk. Doping is fout en zondaars moeten hangen en als het wielrenners zijn moeten ze niet alleen hangen, maar ook onthoofd worden en gevierendeeld. Dat is niet altijd zo geweest. Vanaf de eerste dag werd doping gebruikt, jarenlang werd daar openlijk over gepraat alsof het rock ´n´roll was te sporten onder invloed. In de Tour de France van 1905 werd al doping gebruikt en in de Tour van 2105 zal nog steeds gebruikt worden. De eerste doping was gevaarlijk omdat men maar wat deed. Zeg maar de methode Brood, je gooit er van alles in en hoopt er het beste van. De Tour de France win je er niet mee. Bij drugs in de rock ´n´roll is het altijd zo gebleven. In de sport heeft de dope zich ontwikkeld en fietst, loopt, zwemt, schaatst men harder, beter dan ooit.
Vandaag zag ik Boogerd op de televisie een bekentenis afleggen. Ik keek er naar en het deed me niets. Dat wil zeggen ik voelde medelijden. Van mij had hij het niet hoeven te vertellen, ik wist het toch wel. Zijn prestaties zijn er niet minder om, deze staan in mijn geheugen gegrift en op mijn herinneringen ben ik zuinig. Michael is een kampioen en Herman Brood een derderangs rock ´n´ roller, die lang voor Patty Brard de sterrensprong waagde. Voor zover de overlevering gaat probeerde hij niet eens een salto te maken. De loser.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: