Het gevaar ligt op de loer – Harry Zevenbergen

Nog nooit in de geschiedenis was het leven veiliger, maar toch zijn we banger dan ooit en misschien is dat ook wel normaal. Want wanneer je iedere dag op weg naar je werk moet slalommen tussen de ontploffende autobommen en bermbommen, je niet weet welk metrostation weer wordt opgeblazen of je geen paraplu kan vinden die sterk genoeg is om je te beschermen tegen drone-aanvallen dan is de kans groot dat je er aan gewend raakt. En hoe minder er gebeurd in een leven, des te meer komt de nadruk te liggen op de ellende die er wel is. Wat opvalt is hetgeen afwijkt van het normale.

Want nu even eerlijk beste lezers, wie van jullie is er wel eens het slachtoffer geweest van terrorisme, een moordaanslag. Wie is er wel eens achtervolgd door een seriemoordenaar met een bijl? Wie is er wel eens ontvoerd, vastgebonden in een kelder en gedwongen 7 dagen continu naar Birds van Anouk te luisteren. Fingerscrossed wordt onze éénoog in het land van de doven misschien wel the Queen bitch.

Nog nooit in de geschiedenis was het leven zo veilig. Toch worden we voortdurend bang gemaakt met allerlei doemscenario´s, bang voor alles dat niet past in het modelleven dat ons wordt voorgeschoteld. Even eerlijk iedereen zou toch moeten weten dat de kans dat je je nek breekt op de gladde badkamervloer of op de trap vele malen groter is dan dat terroristen een aanslag plegen op het stadhuis, de pier, de tramtunnel of Madurodam. Maar niet uitglijden in de badkamer kun je moeilijk een heldhaftige daad noemen.

Sinds een tijdje nu heeft Den Haag de stad vol gezet met mobiele schermen waarop wordt gewaarschuwd voor alle gevaren. Met teksten als ´hier zijn zakkenrollers actief´, ´maak uw auto leeg voordat anderen het doen´, ´voorkom gehoorbeschadigingen hier zijn abominabel slechte muzikanten aan het ´werk´´, ´bedelaarsallert trap er niet in´.
Een paar van die schermen kunnen we wel gebruiken. Eéntje voor het Binnenhof met de tekst: ´Zakkenrollers XXXL, maak dat je wegkomt.´ Eén bij de banken: ´Explosiegevaar enorme luchtbellen, red wat er te redden valt´ en bij Station Holland Spoor: ´Pas op! politieagenten schieten met scherp.´

drone

Je hoeft niet op kickboksen of eindeloos te beulen in de fitness. Gewoon een beetje gezond verstand en kansberekening. Niemand kan je behoeden voor alle gevaren die er dreigen. Jijzelf niet en anderen niet voor jou. Leven doe je altijd met het ingecalculeerde risico dat je aan het eind dood gaat. Het laatste bord op een mooi plekje ergens in het centrum wil ik bewaren voor het levensadvies wat Bert en Ernie ons mee geven:

Maak wat er van

Mijn allermooiste prentenboek
Ligt helemaal uit elkaar
En ik kan hem niet meer plakken
Nou dan neem je toch de schaar
De schaar?
Je knipt er de mooie plaatjes uit
En die plak je op een stuk karton
Dan heb je een zelf gemaakt schilderij
Wist je dat dat echt kon?

Maak er wat van, maak er wat van 
Als je ontevreden bent
Nou doe daar dan wat an 
Maak er wat van, maak er wat van
Moet je maar eens kijken wat je allemaal niet kan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.