Ио́сиф Виссарио́нович Ста́лин

Naast het Haagse Gemeentemuseum staat pontificaal een ouderwetse PTT-telefooncel op een grasveldje. De telefoonboeken ontbreken. De inhoud bevat een zeldzame buste van Stalin.

Het gemeentemuseum
Het gemeentemuseum.

Kunstenaarsduo Komar en Melamid, woonachtig in New York, hebben hem begin jaren tachtig op verzoek van de gemeente Den Haag in de notoire Geleenstraat geplaatst. De liefhebber van haring en dames verhuisde in 2002 naar het Statenkwartier en verlaat nooit zijn cel. Het Internationaal Gerechtshof ligt op een steenworp afstand.

Beeld van Stalin
Iosif Vissarionovitsj Dzjoegasjvili. Dictator (telefooncel door V. Komar & A. Melamid, 1986).

Nog bestaande beelden.
Het aantal plaatsen met beelden is, om begrijpelijke redenen, op één hand te tellen.
Vanaf 1 april 2001 staan er verzamelde beelden uit het Sovjettijdperk in Gruto Parkas, een plaats in Litouwen. Dit is bedoeld als een tragische grap. In het pretpark Stalin World combineert de oprichter Viliumas Malinauskas ‘The charms of a Disneyland with the worst of the Soviet gulag prison camp’. Ook het Park Kultury in Moskou is een soort verzamelpark geworden voor standbeelden van uit de gratie gevallen Russen. In Hongarije, in een nis langs de toegangstrap van het Huis der Verschrikkingen, staat nog een buste.

In Nederland, te Sonsbeek, bespoten door overige despoten, staat Stalin in de beeldengroep ‘Spitting Leaders’ van Fernando Sánchez Castillo. Op 13 mei 2009 werd een buste van de dictator door Vincent Pieters signaleerd in Westerlee.

Stalin World
Litouwen, Stalin World.
Moskou
Beelden in Moskou.
Moskou, Park Kultury
Moskou, Park Kultury.
Hongarije, Huis der Verschrikkingen
Hongarije, Huis der Verschrikkingen.
Sonsbeek
Sonsbeek, Spitting Leaders, beeldengroep van Fernando Sánchez Castillo in 2008.

Break

Verwijderde beelden.
Tijdens de Hongaarse opstand oktober 1956 lag een vernield standbeeld in de straten van Budapest.
Ook het standbeeld aan de toenmalige Stalin-Allee, thans Karl-Marx-Allee in Berlijn, verdween in de nacht van 13 op 14 november 1961, als resultaat van een verlaat destalinisatieproces, ingezet door de SED. Op een vroege novemberochtend in 1962 werd Praag wakker geschud door een enorme explosie. Verschillende explosies volgden, want één lading dynamiet bleek niet genoeg om het beeld van Stalin te vernietigen. Het enige dat bleef en dat er tot de dag van vandaag staat is de sokkel. In Budapest, waar vlak na de omwenteling in 1989 beelden van hun sokkels werden getrokken, staat een residu in het Memento park. Een bronzen standbeeld is door Georgische autoriteiten op 25 juni 2010 verwijderd van het plein van zijn geboorteplaats Gori. Onder het mom van reconstructiewerkzaamheden werd er op 28 juni 2010 een monument, welke stond op het centrale plein van de westerse mijnstad Tkibuli, in het holst van de nacht weggehaald. Op 1 januari 2011 moest, waar eerder die week het hoofd van het standbeeld in Zaporizhia in Oekraïne eraf werd gezaagd, ook de resterende romp er tijdens de jaarwisseling aan geloven. Een beeld met een uitdagende houding, heeft het daglicht van Oekraïne kortstondig kunnen verdragen.

Hongaarse opstand
Hongaarse opstand.
Budapest
Hongaarse opstand.
Budapest
Budapest, het Memento park.
Stalinbeeld verwijderd op 28 juni 2010
Georgië, Stalinbeeld verwijderd op 28 juni 2010.

Break

Bronnen:

Auteur: oenkenstein

Hagenaar en gepassioneerd fotograaf. Opleiding voltooid aan de MTS School voor fotografie en fotonica in 1990. Oud helpdeskmedewerker bij een kabelexploitant, geluidstechnicus en software ontwikkelaar. Thans vrijwilliger bij de stichting Kompassie.

4 gedachten over “Ио́сиф Виссарио́нович Ста́лин”

  1. De cel, waarin de buste van Stalin prijkt, was geen gewone telefooncel, maar een aparte cel om politie of brandweer te waarschuwen. Er zat geen kiesschijf op.
    Waar in Praag het standbeel van Stalin stond, zie je nu ene gigantische metronoom: http://bit.ly/XZ9AC9

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: